Telefonos Bejelentkezés
06 20 361 1711

Tavasszal

Tavasszal, a kerti munkák beindulásával ugrásszerűen megnő a porckorongsérves betegek száma?

 

A kertben ugyanis a legtöbb dolog lent található, amivel foglalkoznunk kell (hacsak nem gyümölcsfákat oltogatunk), így muszáj „közelebb kerülni” hozzájuk. Ezt legtöbben helytelenül, hajlott háttal-derékkal teszik. Ez a testhelyzet pedig kifejezetten kedvez a porckorongsérv kialakulásának.
Hiszen a porckorong belső magja akkor tud hátrafelé utat törni magának, ha a gerincünk előre hajlik. Ha ezt sokszor-sokáig tesszük, ráadásul még erőkifejtés is történik, akkor előbb-utóbb meg is találja az utat kifelé az a belső mag – ez pedig már a porckorongsérv különböző stádiumaihoz vezet.
MEGOLDÁS:
Itt is, mint minden egyéb tevékenységünknél, igyekezzünk megtartani gerincünket a fiziológiás, természetes helyzetében. Tartsuk hátunkat egyenesen, ahhoz pedig hogy ez könnyebben menjen, használjunk segédeszközöket!
A földön végzett tevékenységeknél (ültetés, gyomlálás) mindenképpen kerüljünk közelebb az ágyáshoz! Például egyszerűen térdeljünk le, egyik lábon térdelve, másikkal talpon támaszkodva, hogy biztos alátámasztás legyen a törzsünknek, ez a testhelyzet kevesebb munkát igényel a hátizmoktól. Vagy szerezzünk be egy kis kerti ülőkét, amin ülve egyenes törzzsel dőljünk előre a munka végzése közben. A lényeg, hogy NE állásból hajoljunk le a növényekhez!


A szerszámokkal (ásó, gereblye stb.) végzett munkáknál szintén nagyon fontos odafigyelni a testtartásra, hiszen itt még nagy erőkifejtés is történhet, ami megnöveli a porckorongra ható erőket (itt jön ki a legtöbb sérv). Tehát egyenes háttal és ha lehet, minél szélesebb terpeszben állva végezzük a munkát. Akár oldalirányba, de harántterpeszben állva is biztonságos, minden erőkifejtésnél (pl. ásás) megfeszítve a hasizmokat. Ami még nagyon fontos, hogy a törzs mindig előrefelé mozduljon, ne legyen benne csavarás, mert az különösen nyíró erővel hat a porckorongokra. Tehát a kiásott földet NE gerincből csavarva dobjuk odébb, hanem egyenes törzzsel felemelkedve csípővel-lábakkal fordulva hajítsuk oldalra!


Amúgy pedig éljen a tavasz, élvezzük a szabadban végzett tevékenységeket – de vigyázva a gerincünkre!

Kapcsolat

Cím: 1011 Budapest Jégverem utca 6 3. emelet 4

Tel: 06 20 361 1711

Fax: (+361) 801-70-95

Email: ballaieniko@jivasolar.hu

Lépjen velünk kapcsolatba

1